Vad är en kaka?

En kaka är en fil som sparas på datorn för att möjliggöra identifiering av en besökare och dess besök. På Swedishsmartgrid.se sparats kakor endast lokalt och ingen avsikt finns att leverera information om besökare till tredje part. Syftet med att spara kakor är att utifrån statistiken utveckla innehåll och funktioner för att tillgodose besökarnas behov. Kakor används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika innehåll och funktioner.

Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med kakor få tillgång till information om att webbplatsen innehåller kakor och ändamålet med användningen av kakor. Besökaren ska också lämna sitt samtycke till att kakor används.

Det finns två sorters kakor, “vanliga” kakor och sessionskakor. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare och sparas alltså inte, medan vanliga kakor sparas på din dator en längre tid.

Kakor på Swedishsmartgrid.se

Swedishsmartgrid.se använder kakor sparsamt, endast när användare interagerar på webbplatsen sätter sparar vi en kaka på användarens dator. Swedishsmartgrid.se är byggd med webbverktyget WordPress och använder statistikverktyget Piwik och verktyget Add This för möjligheten att dela information på Facebook samt Twitter. Längst ned på sidan följer mer detaljerad information kakorna som sätts på vår webbplats.

Vill du inte acceptera kakor kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av kakor eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information. Du kan också radera kakor manuellt från din hårddisk när som helst.

Väljer du att inte acceptera kakor kan vissa funktioner fortfarande användas, men du kan begränsa funktionaliteten på vissa webbsidor, t.ex. dina personliga inställningar.

På PTS webbplats kan du läsa mer om kakor.

Kakor på Swedishsmartgrid.se

Uppdaterat i februari 2014.

Namn Beskrivning Livslängd Utgivare (URL)
wp-settings-1 Denna kaka används av WordPress vid inloggning och eller kommentering. 1 år. Swedishsmartgrid.se
_pk_id.1.acfa Som ovan. 2 år. Swedishsmartgrid.se
_pk_ses.1.acfa Som ovan. När sessionen avslutas utgår denna kaka. Swedishsmartgrid.se
wp-settings-time-1 Som ovan. 1 år. Swedishsmartgrid.se
__utma AddThis använder denna kaka på samtliga sidor där pluginnet är installerat. 2 år. addthis.com
__utmb Som ovan. 30 minuter. addthis.com
__utmc Som ovan. När sessionen avslutas utgår denna kaka. addthis.com
__utmz Som ovan. 6 månader. addthis.com