Vill du göra affärer i Tyskland?

2018-03-12 09:07

Fram till den 20 mars kan du ansöka till Tysklandsprogrammet, denna gång med fokus på smarta elnät. Programmet arrangeras av Energimyndigheten och Tysk-Svenska handelskammaren i samarbete med Forum för smarta elnät.

Små och medelstora företag som erbjuder produkter och tjänster inom området smarta elnät, inklusive e-mobilitet, lagring och IT-säkerhet, är extra välkomna att ansöka till årets omgång av Tysklandsprogrammet.

– Smarta elnät kan bidra till att lösa flera av de utmaningar som finns i Tyskland, med ökande investeringsbehov i nätet för att klara omställningen till förnybar energi. De är också i startgroparna för utrullningen av smarta mätare och gör intressanta satsningar bland annat på lokala energisamhällen och decentraliserad produktion, säger Albin Carlén, projektledare på Forum för smarta elnät.

Programmet är skräddarsytt för att hjälpa innovativa svenska företag inom miljöteknik in på den tyska marknaden. Inom programmet erbjuds bland annat hjälp med marknadsanalys, kontaktförmedling och coachning. Deltagandet är kostnadsfritt för företagen eftersom programmet finansieras av Energimyndigheten.

– Vi ser att de företag som deltagit i programmet antingen har etablerat sig framgångsrikt på den tyska marknaden eller hittat nya kunder och partners. Nu satsar vi på tre till sex nya företag som har goda chanser att lyckas i Tyskland som fortfarande söker efter innovativa produkter och tjänster som ska bidra till Energiewende, säger Christopher Waldén, projektledare på Energimyndigheten.

Vem kan ansöka?

Huvudkriterierna för att vara med i programmet är:

  • att företaget är redo för export – produkten är prövad.

  • att företaget har kunder i Sverige.

  • att företaget är redo att möta efterfrågan på den potentiellt stora tyska marknaden.

  • att företaget känner till sin ställning på hemmamarknaden och sin produkts unika säljargument.